30/04/1387
رقم مقاوم به بيماري پوسيدگي ريشه و طوقه چغندرقند معرفي شد
براي نخستين بار در كشور رقم مقاوم به بيماري پوسيدگي ريزوكتونيايي ريشه و طوقه چغندر قند توسط مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان همدان معرفي شد.
عضو هيات علمي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان همدان گفت: 30 درصد مزارع كشور به عامل بيماري پوسيدگي ريشه چغندر قند آلوده است كه مهمترين آنها ريزو كتونياست.
حسن ابراهيمي كولايي در گفتوگو با خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) افزود: سالانه به طور متوسط در 170 هكتار از زمينهايي كشاورزي به كشت چغندر قند اختصاص مييابد كه خسارت ناشي از پوسيدگي ريشه بيش از 2000 هزار ميليارد ريال برآورد ميشود.
وي به واردات سالانه حدود 200 هزار واحد بذر چغندر قند مقاوم به بيماريها به كشور اشاره كرد و ادامه داد: به ازاي هر 70 دلار و در مجموعه هر سال 14 ميليون دلار ارز از كشور خارج ميشود كه با تهيه و تكثير بذر مقاوم به بيماريها از خروج ارز جلوگيري ميشود.
اين محقق خاطرنشان كرد: در حاليكه اغلب مناطق چغندركاري كشور به عامل اين بيماري آلودهاند تا به حال اين رقم لاين يا رقم مقاوم به اين بيماري در كشور تهيه نشده بود، همچنين گاهي خسارت اين بيماري به حدي است كه برخي از زارعان تمايلي به كشت چغندر قند ندارند.
وي اصلاح رقمهاي مقاوم به اين بيماري مناسبترين، اقتصاديترين و كارآمدترين روش كنترل اين بيماري عنوان كرد و گفت: مسووليت اصلاح رقمهاي مقاوم به پوسيدگي ريزو كتونيايي ريشه و طوقه چغندرقند از طرف موسسه اصلاح و تهيه بذر چغندر قند به مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان همدان واگذار شد.
ابراهيم كولايي اضافه كرد: در سال جاري اولين گرده افشان مقاوم به پوسيدگي ريزكتونيايي ريشه و طوقه چغندر قند در كشور تهيه شده و مراحل مقدماتي اين طرح تحقيقاتي در آزمايشگاه، گلخانه، كرتها ايزوله و مزرعه انجام شد كه در نهايت هيبريدهاي تهيه شده به مدت دو سال در مزارع خراسان، كرج، آذربايجان غربي و همدان با شاهدهاي خارجي مقاوم و شاهدهاي داخلي مقايسه شوند.
عضو هيات علمي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان همدان اضافه كرد: اين رقم يك هيبريدمنوژرم بوده و نسبت به بيماري پوسيدگي ريزكتونيايي ريشه و طوقه چغندر مقاوم است.
info@aeea.ir
كليه حقوق اين سايت متعلق به انجمن علمي ترويج و آموزش كشاورزي ايران است
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
۱ نظر:
ارسال یک نظر